Författning och kapitalism

De regler och de normer som en författning innehåller behöver inte bestämma vilket ekonomiskt system en nation skall tillämpa. Varje enskild individs rättigheter skall finnas. Vill vi ha en liberal författning som accepterar de medborgerliga rättigheterna och som följer FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna då blir kapitalism och fri marknads ekonomi en nödvändig konsekvens. Så jag skrev följande text:

Jag minns att min far var bekymrad när nyheten kom att GDG, Göteborg Dalarna Gävle Järnväg, såldes till SJ. Tänk om den populära järnvägen hade fått förbli privat. (Göteborgs Kommun var visserligen delägare men bolaget styrdes som ett privat, vinstgivande företag.)
I dagens Rapport i TV fick vi höra en lång förklaring från Trafikverket till varför haverierna på växlar ökat så dramatiskt. Förklaringarna var inte riktigt trovärdiga.

Tänk om GDG kunde återprivatiseras och bli ett företag som byggde på vinst och som drevs av vinstintresse. Vänstern tror, enligt vad vi ständigt hör, att sådan vinst bygger på att kapitalisterna sänker löner, försämrar arbetsvillkoren, brister i underhåll och återinvesterar inga vinster. Vem tror på den skildringen? Vem tror att Volvos framgångar beror på att kapitalisterna bortser från kvalitet, bortser från marknadens krav på produkt, bortser från löner och arbetsvillkor? Vem skulle acceptera att biltillverkningen stog stilla på grund av att den kalla vintern påverkat stålet i växellådan.
Jag har en känsla av att de flesta av oss accepterar den fria företagsamheten och accepterar finansiering på frivillig väg av kapitalister som tror på verksamheten och tror på en gyllene framtid.
Varför tror inte den svenska befolkningen att vård kan drivas av kapitalister med vinstsyfte genom att erbjuda god kvalitet, kanske den bästa i kamp med andra vårdgivare, med en kunnig personal som erbjudes goda arbetsvillkor med goda löner. Varför tror inte svenska folket att patienter skulle söka sig till den vård som inger förtroende som bevisligen har goda resultat? Varför?

Tillbaka till GDG. Skulle en privat investering i ett privatiserat GDG kosta skattebetalarna mer i nuvarande och kommande nytta för samhället.  Varför är folk rädda för investeringar av riksbenägna kapitalister som i hopp om vinster är beredda att ta förluster?

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s