Samhälle och stat.

Vilken är skillnaden mellan samhälle och staten. Om statens främsta uppgift är att skydda sina medborgare, då är det våldsmonopolet som år skillnaden. Polisen skall sköta skyddet av medborgarnas liv och lem och egendom. Försvaret skall skydda medborgarna för förlust av mark och bestämmanderätt till utlänningar. Staten betalas av medborgarna genom skatt som måste anses vara frivillig. Den som inte vill betala skatt måste avstå från medborgarskapet. Detta i sin tur måste betyda att hen inte skall ha rätt att vistas i landet och vara verksam här, annat än som turist. Så får vi ta upp så småningom vilka rättigheter en turist kan ha.
Staten är alltså den del i samhället som betalas med medborgarnas skatt. Hur blir det då med skola, vård och omsorg. Är det något som skall betalas med skatt och måste det då också vara bestämt i författningen?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Samhälle och stat.

 1. 1147kjellen skriver:

  Detta är en test på om jag kan kommentera mina egna inlägg.
  Det är befängt att skriva att den som inte frivilligt betalar.sin skatt skall bli av med sitt medborgarskap. Medborgarskap får den som föds av svensk mor i Sverige eller den som får det som vuxen efter särskild prövning. (I stort sett). Ett medborgarskap kan inga myndigheter ta i från någon. Kronofogden ser till att alla betalar. Därför är skatt inte frivillig utan en skyldighet och den som inte betalar straffas.

  ‘Nattväktarstaten’ består av polis och försvar, men mer måste ingå. Polis och försvar kan inte handla annat än med stöd av lag, Så staten måste också ha institutioner för att stifta lag. Sådana institutioner måste betalas på något sätt och då rimligen av staten.

  Att betala något med skatt är mycket bekvämt för politikerna. Arbetsmarknaden relegeras av avtal mellan arbetare och arbetsgivare. Arbetstagarna företrädda av LO som säger sig vara huvudman för Socialdemokratiska partiet. Arbetsgivarna företrädes av Svenskt Näringsliv som värjer sig från påståenden att vara beroende eller knutna till något parti. Om dessa två organisationer klarar sig utan skattemedel, varför skall då Skolan finansieras med skattemedel?

  Blir Samhället del av Staten om medborgarna organiserar sig? Är i själva verket Samhället underordnat Staten? Vem är Staten?

  Gilla

 2. iallus skriver:

  Staten är makten och makten definierar staten.
  Sedan kan ”makten” vara en kjejsare, hövding, klanledare, kung, president, en maktkommite (regering), eller en kollektiv handuppräckningstribunal.
  ”Staten” blir åt dessa den faktiska organisationsstruktur som exikverar deras makt.
  Allt landar till sist i makt!
  En makt som till slut alltid riskerar att missbrukas.
  Vilket leder till att även ”Staten” alltid riskerar att missbrukas.
  Det förstod redan Platon.

  Gilla

 3. 1147kjellen skriver:

  Staten har sitt våldsmonopol och får sin makt genom att den delegeras från parlamentet eller motsvarande. Staten kan skapas sitt eget liv och utveckla egna strukturer. I en demokrati skall en regering ha pondus och befogenheter att kontrollera sådana tendenser. De verkställande i staten bör alltid vara tjänsteman och kollade och reglerade av den folkvalda regeringen.
  Staten finansieras av skattemedel som den får från parlamentet via regeringen.
  Vår förvaltning ger intryck av att staten är nära en maktfullkomlighet. Saknas inte då politiska begränsningar i det som staten får hantera och finansiera
  Nu talas i partipolitiken om att skola och vård skall förstatligas. Är det önskvärt? Är det den enda lösningen? Och vad är det egentligen förstatligande löser? Tror någon att det kan vara införandet av våld i värden?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s