Krisernas kris.

Det finns så många problem nu. De flesta underliga.  Vi har enligt allas uppfattning bostadsbrist i landet. Enligt bostadsminister har det aldrig byggts så mycket i landet som nu.

Problemet är tydligen att det byggs för mycket bostadsrätter och nu är de så dyra så att efterfrågan minskar. Är det ett problem? Visar inte det att marknaden fungerar?  Jo. på sätt och vis med det är produktionen av hyresrätter som är för liten. Hänger inte det ihop kanske? Billigaste sättet att bo är om du själv sätter upp ett hus på en tomt som du själv äger och som du fått billigt.  Men det finns inga tomter, åtminstone inte billiga. De som påstår detta har tydligen aldrig flugit över Sverige. Stora gröna skogar med en hel del sjöar. Inga vägar och inga hus. Hur går detta ihop? Dyraste sättet att bo är i hyreshus där hyresvärden står för kapitalet, för underhållet och för marknadsrisken.

Byggbranschen är i kris. De måste permittera folk. Varför det när det igår saknades byggarbetare.

Bankerna är i kris.  De  har finansierat sig utomlands i Dollar eller Euro. Och så har Riksbanken lyckats med sin inflationspolitik och kronan har försvagats så att exportindustrin går som tåget. (Det heter så.) Tänk om bankerna måste betala nu till en sämre kurs. Då går bankerna i kris och måste permittera.

För att klara alla kriserna vill Socialdemokraterna höja skatterna för att betala välfärden.

Vad sägs om följande:

Bankerna finansierar sig på att låna ut mot ränta och amorteringar från säkra låntagare.

Bankerna finansierar sig genom att betala ränta till  både privatpersoner och stora och små företagare. Ränta blir efter långsiktigt och kortsiktigt sparande.

Nu kommer det hemska: Skatten på realisationsvinster borde vara måttlig men i dagens läge borde den vara 70 procent på vinsten. De flesta nya förmögna i Sverige i dag kommer från fastighets försäljningar. Skatt på inkomst av arbete och kapital skall vara en plattskatt på 15 procent utan höjningar ens för de allra högsta inkomsterna.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s