Mer liberal revolution

Att ändra det politiska systemet kräver emellertid rejält med tid……”  Når Jean Baptiste Bernadotte lanserades som möjlig tronpretendent ‘ändrades svensk författning på 2 veckor (har jag hört ur okänd källa). Resultatet blev 1809 års författning, en utmärkt författning, ett mönster för den tidens demokrati och konstitutionella monarki.

Steg 1 avskaffandet av ‘partidiktaturen’. Ingen ny tanke, fanns redan hos USA:s konstitutionsfäder. Omedelbart bort med offentliga bidrag till partier. Jag vill inte att SD skall finansiera mina åsikter och jag vill inte jag skall finansiera SD med min skatt.

Steg 2. Lev upp till att alla som har rösträtt är valbara till ledamot i alla politiska församlingar. Även till statschefsämbetet om det fanns. I den nya författningen skall det ämbetet  finnas.

Steg 3.  ”4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.” står i RF74 tätt följt av ”6 § Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen.” Är det inte folkets främsta företrädare som styr riket med delegation till regeringen att genomföra beslut under lagen.

Med denna den liberala revolutionen med förnuft utan våld kommer fler logiska plask i RF74 att försvinna och Sverige får en konstitution värd att fira med en nationaldag. Politiska ledare med egen befogenhet och de offentligt anställda med stolthet och ansvar.   Det ordnar vi på två veckor.  Ett mirakel vore om det redan var så, eftersom så många tror att det är så.

All offentlig makt har sin grund hos enskilda individer enligt rättsstatens principer. Varför skulle det vara fantasier?

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s