Att komma överens

Överenskommelser skall träffas mellan fria människor, utan tvång, till ömsesidig nytta.

Varför är detta så svårt? Att vara överens är att några vill samma sak. Om det år så, att inga vill samma sak, ja då kan man inte träffa en överenskommelse, självklart. Och då skall man låta bli. Då kan de inblandade tänka över vad det var de egentligen ville, om det verkligen var nödvändigt absolut så som de själva ville. Med tid kan båda parter ändra eller jämka sin uppfattning till att verkligen komma överens. Först då kan en överenskommelse träffas.

Vad är fria människor. Du har tankefrihet, ingen kan veta vad du tänker och du behöver aldrig tala om vad du tänker. De har åsiktsfrihet. På samma sätt behöver du inte tala om vad du tycker om du inte vill. Du har yttrandefrihet, alltså att du kan inte ställas till ansvar för vad du säger. Om ditt yttrande skadar någon, så är det den skadan du får ta ansvar för. Du har tryckfrihet. Det kan uppfattas som en begränsning att alla inte har tillgång till allt tryckt material, det kan kosta pengar. Annars är det detsamma som yttrandefriheten.

Ingen, vare sig medmänniskor eller staten, kan tvinga dig till annat än vad lag föreskriver. Lagar kan vara överdrivna och borde grundas i enkla moralregler: du skall inte döda, du skall inte stjäla och du skall hålla avtal.
Nyttan skall vara ömsesidig. Givetvis skall båda parter ha nytta av ett avtal. Ditt ansvar ligger i att på allvar betänka om du får den större nyttan. Den andra parten kan känna ett underläge och det är också ditt ansvar att komma fram till ett hållbart avtal, hållbart över tid.
Vad är det för fel med detta? Att de flesta människor inte är så goda, så kunniga, så osjälviska är inget skäl föra att säga nej till ett system som trots allt skulle göra världen bättre. Någonting att jobba på och för?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s