Liberalismen är Frihet

En liberal regering i Sverige skulle, trogen sina ideal, göra allt för att minska statens och kommunernas inblandning i medborgarnas dagliga liv. Det som kallas ‘Nattväktarstaten’ är idealet och eftersträvansvärt.
Principen Frihet och ”laissez-faire” gäller alla medborgare i en liberal stat. Det betyder att V och S mycket väl kan bilda sitt eget samfund i det liberala samhället. Men villkoret är att ‘medborgarskapet’ i det socialistiska samhället är frivilligt. Om den liberala staten bestämmer om en platt skatt, för fattig som rik, på 15 procent av arbetsinkomst (och kanske 20 procent på kapitalinkomster) så kan V+S samhället gärna öka på med 40 procent extra skatt (och kanske 30 procent på kapitalinkomster) och dessa 40 procent kan användas till fri sjukvård, fri skolgång, barnbidrag med mera. De i det liberala samhället får betala sjukvård och skola själva, med försäkringar eller stiftelser eller andra finansieringsvägar.
Tänk er om det liberala samhället med 20 procent på kapitalinkomster skulle bli kallat ‘skatteparadis’ och dra till sig pengar från hela världen. Tänk om då t.ex. någon i Skara skulle gå in i finansbanken och göra Skara till ett finanscentrum. Skulle det vara bra eller dåligt, gott eller ont?
Varför är det ingen fart på de liberala i Sverige, varför hukar vi oss skamset så fort Magdalena Andersson tillrättavisar oss i TV.
Intressant är att detta scenario är fullt möjligt i ett liberalt samhälle men totalt omöjligt i ett socialistiskt samhälle. (Vad har vi i Sverige nu?)
PS. Just nu får jag den roliga idén att det socialistiska delen av samhället kanske skulle köpa vård av de kapitalistiskt styrda vårdindustrin, därför att den erbjöd bättre vård utan köer till alla på lika villkor.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s