Sverige har en författning

Tamas Osvath, internrevisor på Försälringskassan, skriver om Ann-Marie Beglers avsked i dagens SvD.

Osvath refererar till Regeringsformen. När hände det sist? All makt utgår från folket. Folket företrädes av Riksdagen och Regeringen styr på uppdrag från Riksdagen. Enkla sanningar som borde sätta avtryck hos både politiker och allmännhet.
Osvath refererar Begler insats och analyserar regeringens beslut. Som avslutning kommer följande förbryllande mening ”….. att regeringens kompetens som verkställande organ för konungariket Sveriges statsförvaltning i detta fall starkt kan ifrågasättas.”
Varför skriver Osvath konungariket Sveriges förvaltning? Eftersom artikeln är mycket saklig och ämbetsmanna korrekt så förstår jag hänvisning till Konungariket Sverige vara satir. I Regeringsformen finns faktiskt Sveriges statsskick nämnt, nämligen parlamentarism. Att utnämna Kungen till Statschef och samtidigt lämna statschefens befogenheter till Regeringen gör inte Sverige till en Monarki.

Annika Strandhäll säger i presskonferensen den 27 april, att det verktyg regeringen har är utnämningsmakten. Regeringen uppfattar alltså utnämningsmakten som en befogenhet att utan påföljd avbryta ett förordnande. Om utnämningsmakten legat hos en statschef skulle regeringen inte kunna hantera Begler så här. Varför har då en demokratisk författning placerat utnämningsmakten hos statschefen? Kan det vara, att regeringar kommer och går medan rikets administration skall vara stabil och ha ett skydd mot att generaldirektörerna skall bli utbytta vid varje regeringsskifte?

Notera, att utnämningsmakten också gäller rättsväsendet. Så Morgan Johansson kan utan vidare entlediga de domare som Morgan Johansson anser dömer fel. Tänk om Polen skulle ha samma verktyg som Sverige.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s