En demokrati på prov

Speciallagen om de afghanska männen som var barn när de kom till Sverige ger anledning till synpunkter. Problemet lär vara att barn inte får utvisas men att efter när tre år har barnen blivit män och män får utvisas. Problemet då lär vara att avvisning av män till Afghanistan inte låter sig göras trots att Afghanistan enligt Migrationsverket är ett säkert land.
Nu kan emellertid några afghanska männen, om lagen går igenom, slippa att bli utvisade men har fortfarande beslut om avvisning. Dett har i sin tur förorsakat debatt i media.
Jimmy Åkesson har förklarat att den regering som innehåller Centerns migrationspolitik inte kan få stöd av SD efter nästa val.
M, L och KD förklarar att den migrationspolitik som Centern vill föra inte kan bli utgångspunkt för Alliansens migrationspolitik.
Tillbaka till Regeringsformen. All makt utgår från folket. Folkets företrädare är Riksdagen. Alltså utgår all makt från Riksdagen.
Alltså utgår ingen makt från partiledarna. I Riksdagen har alla ledamöter samma makt och eventuell partigrupperingar bland ledamöterna kan inte ha rätt att påtvinga ledamöterna annan åsikt än ledamöternas personliga övertygelse. Efter sonderingar föreslår statschefen Riksdagen en regeringsbildare. Gör regeringsbildaren troligt för Riksdagen att hen kan åstadkomma en handlingskraftig regering och Riksdagen godkänner detta så skall statsminister och ministrar lämna Riksdagen för att verkställa Riksdagens beslut.
Alltså, först val, sedan regeringsbildning, sedan vardag i Riksdagen.
Partiledarna kan ägna sin energi åt att finansiera sina partikanslier med allt annat än skattemedel.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s