Regeringsformen ett pekoral

I 3 kapitlet om Riksdagen i Regeringsformen står:

Rösträtt och valbarhet

4 § Rösträtt vid val till riksdagen har varje svensk medborgare som är eller någon gång har varit bosatt i riket och har fyllt arton år.

Endast den som uppfyller villkoren för rösträtt kan vara ledamot av riksdagen eller ersättare för ledamot.

Mandatfördelningen mellan partierna

7 § Mandaten fördelas mellan partier som anmält sitt deltagande i valet i enlighet med bestämmelser som meddelas i särskild lag.

Läs dessa två paragrafer och den, som inte är jurist eller statsvetare, förstår att endast den som uppfyller villkoren för rösträtt kan vara ledamot av riksdagen……. Det står inte att ledamoten måste vara medlem av något politiskt parti – villkoren är endast att personen har rösträtt.

Nu finns det något som heter förarbeten – en bok på 1000 tals sidor där en beredning tyckt och tänkt och vad som där sagts uppfattas ibland som viktigare än lagtexten. Det gör att etablissemanget alltid kan ogiltigförklara en amatörs tolkning. Det tycker jag inte om.

Kombinera detta med tidigare resonemang mot att politiska partier får statligt och kommunalt stöd. Denna fråga skulle bli lättlöst den dagen med stöd av organisationsfrihet Sverige fick ett kommunistiskt parti. Det partiet borde inte få partistöd. Rasistiska partier får redan idag bidrag och det borde väl faktiskt diskuteras.

Tänk i stället att riksdagsledamot fick ett rejält arvode och ett administrationsbidrag. Samhället bör sedan ta reda på vilka kvalifikationer en riksdagsledamot bör ha och detta bör kunna ställas upp i en arbetsbeskrivning. Det skulle kunna räcka med att kandidaten skall ha mogenheten och integriteten att bli en av rikets lagstiftare. Dessutom skall riksdagen bevilja regeringen anslaget för rikets förvaltning. Vederbörande måste därför också visat ekonomiskt sinne och integritet.

Kandidaterna kan nomineras av politiska partiet, men även av andra organisationer. En intressant effekt kan bli att väljarkåren inte väljer 349 ledamöter utan att mindre antal. Då får Sverige en mindre riksdag och några diskussioner om det lämpliga antalet har lösts av väljarnas val.

Läs nu igen §7. Där står att mandaten fördelas mellan partierna. Men samtidigt finns det, om inte en lag så i alla fall en uppfattning att ingen i detta lands skall behöva uppge sin partitillhörighet, eller vid val tala om vilket parti en röstar på. Lika lite bör en kandidat bli skyldig att uppge sina partisympatier – var och en skall framhäva sin egen förträfflighet och inte vara en lakej åt någon.

Vår vän Donald Trump borde nu gjort hela den svenska väljarkåren kunnig om en demokratiprincip. USA:s författning är annorlunda en Sveriges. Den är genuint demokratisk och har klarat lika många år som Svenska Akademin utan att rämna. Partiorganisationen i USA är svag och huvudsakligen en valorganisation. Kandidaterna är inte blint knutna till partierna, många i senat och kongress är obundna och de flesta noga med sin självständighet. Det märks genom att Donald Trump inte fåt igenom någon lagstiftning eller några skatteregler utan att ha kongressen med sig. Det är inte heller ovanligt att presidentens partipolitiska anknytning är svag. Detta har aldrig i USA uppfattats som odemokratiskt utan snarare som just genuint demokratiskt. Den svenska opinionen har flera gånger gett uttryck för att den amerikanska demokratin är dekadent. Var god sopa framför egen dörr.

Så nu i mina ansträngningar att få förståelse för att Regeringsformen 74 är ett pekoral så förstärker jag avsaknaden av maktdelning med kampen mot partidominansen i riksdagen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s