Jan Sherman och TV:s serie om demokratin.

Det första avsnittet om ‘Är demokratin hotad’ handlade om de folkvaldas situation. Fram kom partiernas hårda styrning och från en riksdagsledamot idén att allt partistöd, statligt och kommunalt, skall avskaffas och ersättas av att folkvalda får lön och ersättning för stöd till sin administration. Val skulle ske i valkretsar där röster räknades på varje kandidat, oberoende av parti, och således fick kandidaten ett personligt mandat. Partierna blev då endast nomineringspartier.

Det andra avsnittet i serien sändes den 29 mars med rubriken ‘Det osynliga folket’. Denna gång koncentrerade sig Jan Sherman på pressekreterarnas roll. De är många och deras roll påverkar partiledare och folkvalda. Pressekreterarna synes vilja bevaka att partiledare och folkvalda inte skall hamna i några fällor. Därför förekommer rådet att inte svara på frågor. Partiet och folkvalda skall framstå som en enhet och absolut får inga ‘sprickor’ visas utåt.’ Programmet behandlade partipolitik och partiorganisationernas syften, att vilja vinna val.

Om demokrati lite och mest om betydelsen av yttrandefrihet och spänningen mellan media och politiker. Hotet mot demokratin blir då att ingen bryr sig om demokratins innebörd och endast om spelteorier och tjafs.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jan Sherman och TV:s serie om demokratin.

 1. Fnatte skriver:

  Kan man kalla Ungern en demokrati när de inte tillämpar principen ”en man en röst”? Man kan tydligen flytta röster från region till nationel nivå.

  Gilla

  • 1147kjellen skriver:

   Det finns vallagar som blandar direkta röster med indirekta. Skildringarna av Ungerns valsystem tycks mena att landsbygdsröster räknas två gånger, dels i direktvalet dels i någon form av regionval. Om det finns i konstitutionen så räknas det som demokratiskt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s