Erlander och kommunerna.

Media meddelar att Sjukvården blir den viktigaste frågan i det kommande valet.

Val i Sverige är till Riksdagen, till Landstingen/Regioner, till Kommuner. Riksdagens uppgifter är lagstiftning och skatt till regeringen. Landstingens uppgifter är Vård och skatter till vården. Kommunernas uppgifter är de många, nära och lokala och skatter till dessa.

Det blir svårt och ändock nödvändigt att få väljarkåren att inse detta. Det blir än svårare för media, särskilt radio och TV att inse detta. Kan du tänka dig en partiledardebatt där journalistledarna avbryter någon som talar om sjukvården med hänvisning till att denna debatt avser val till riksdagen?

Det är Tage Erlanders fel som hävdade en gemensam valdag för alla tre kategorierna, riksdag, landsting och kommuner. Om separata val trodde Erlander att de lokala frågorna skulle förleda folk att rösta enligt övertygelse i stället för på arbetarpartiet Och LO höll med. Och så blev det.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Erlander och kommunerna.

  1. Fnatte skriver:

    Det är väl ändå riksdagen som beslutar om lagarna som skall gälla för kommuner och landsting, så det kan vara intressant med riksdagspolitiker ändå.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s