Skatt, vård och slöshet.

Vänstern säger att vi skall använda skattebetalarnas pengar till vad det de är avsedda till.

En del vänster säger att skattebetalarnas pengar är deras och att därför är skattebetalarna egentligen miljonärer, ja mångmiljonärer. Vi, som använder pengarna. är ett antal folkvalda politiker som arbetar helt utan vinstintresse. Och vi politiker arbetar för dig, ja just för dig, utan att någonsin tänka på sig själva. Där sådant händer, att politiker tänker på sig själva, skall en utredning startas.

Tänk själv, som skattebetalare. Tänk på Karolinska Sjukhuset. Det är befriat från mervärdesskatt. Vad betyder det? Jo mervärdesskatten på 25% är en skatt på förädlingsvärdet. Alltså en byggmästare får betala 25 procent på allt material han köper. Men han får dra av inkommande mvs från de 25 procent han tar ut av sin kund. Alltså, byggmästaren levererar in till skatteverket de 25 procent som han tar ut av sin köpare och får dra av den skatt han betalt till sin leverantör. Själv har han inte betalt någon skatt alls. Den skickas över till nästa skattebetalare, till konsumenten. Alltså i detta exempel till Karolinska Sjukhuset. Men K.S. är ‘befriad’ från skatten och det betyder att K.S. inte har avdragsrätt för ingående skatt. Mervärdesskatten blir alltså en kostnad för K.S. som måste lägga skatten i sin helhet på nästa länk i kejan – patienten. Det är jobbigt att fatta hur detta fungerar. Att en företagare får dra av inkommande skatt från den utgående betyder att detta är ingen kostnad, utan endast en tjänst till staten som inkasserare. Detta är också lätt att kontrollera. En företagare vill registrera sig hos skatteverket och därmed kunna dra av den inkommande skatten och skicka resten vidare. Den som försöker smita har ingen att skicka skatten vidare till nästa led, utan får stå där med den inkommande skatten som en kostnad i sin verksamhet. Och dyrt blir det. Detta är en genialisk skatt – ger stora intäkter till staten och är självkontrollerande.

Tillbaka till vården. Detta betyder att staten får 25 procent på produktionskostnaden, alltså för investeringar, material och köpta tjänster. Sedan tar staten (fast egentligen är det löneutrymme som skatteberalrna avstår till staten) arbetsgivaravgift på minst 30 procent + 20 procent på höginkomsttagarna (gränsen för höginkomsttagare går visst vid runt 38.000 per månad. Vård och omsorg är en mycket vinstgivande affär för staten, 25 procent på investeringar och minst 30 procent på lönekostnader. (Glöm inte att kommun och landsting tar in drygt 30 procent av vars och ens lön ovanpå detta.)
Den mest svinaktiga, fuskande, osolidariska och egoistiska kapitalist klarar inte att komma upp i närheten av dessa siffror.

Denna princip gäller för skola, vård och omsorg. Den som vinner mest på offentlig regi är staten och det allmänna. Men den tröst vi skall acceptera är att politikernas ekonomiska verksamhet drivs utan vinsttyfte av kunniga, ärliga och altruistiska politiker.

Men går verkligen alla skatter till det de sägs vara avsedda för? Plats för en utredning.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s