Pengar

Vad är pengar. Det är väl inget konstigt. All vet vad pengar är.

En gång i forntiden tjänade visst snäckor som pengar. 10 snäckor för en apelsin. Så gick någon ner till stranden och letade snäckor, fick ihop en mängd, och köpte upp alla apelsiner, så när jag kom nästa dag så ville handelsman ha 100 snäckor för en apelsin. Handelsman var nöjd och hade hela huset fullt av snäckor och de flesta i en stor låda. Men han hade barn, som inte fattade, utan tyckte det var kul att hoppa i lådan och hör kraset av alla snäckor. Handelsman var nu fattig. Snäckor dög inte längre som pengar.

Var det inte kung Krösus som kom på att använda guld, som han präglade till mynt, alla lika dana. Det var ont om guld, ingen kunde utan vidare sätta sig vid en bäck och vaska fram hur mycket guld som helst. Det tog tid och strapatser och guldet höll sitt värde. Det gjorde inget om barnen hoppade på mynten. Det såg lika dana ut. Och du fick 10 apelsiner för det minsta myntet. Och när handelsman dog fick barnen ärva guldmynt som var beständigt värdefulla.

Så kom någon klipsk kapitalist på att göra det enkelt och skrev ut en skuldsedel: ”Jag betalar mot denna sedel 2 gram guld på begäran”. Skuldsedeln, en papperslapp, var lättare att hantera och blev populär. Så märkte kapitalisten att det sällan kom någon och ville ha något guld så han skrev ut fler skuldsedlar, som han använde själv för att köpa hus och bilar, men han hade inte guld till alla. En och annan bankir överdrev så staten såg sig nödsakad att gripa in för att garantera allmänheten att inget fusk förekom. Så tog staten över sedelutgivningen. Men det tog inte lång tid, bara 200 år tror jag, så märkte staten också att folk inte kom och begärde guld – så staten tog så småningom bort löftet att lösa sedeln med guld.

Så nu är en sedel bara ett papper utan någon säkerhet bakom.

Och sedan fick vi ett plastkort och en apparat överallt och vi använde kortet att betala med och alla var nöjda. Jag har inte hållit en sedel i handen på två år tror jag (den 14 mars 2018).

Och nu kommer folk och säger att de inte ens har ett plastkort, de har en kamera som swishar pengar. Bra va?

Så kommer en snubbe och säger – ge mig 100.000 dollar så får du en bitcoin av mig. Det gjorde jag men jag fick inget bitcoin. Jag fick ingenting. Då gick det upp en tanke oss mig att jag blivit lurad. Det sa jag till snubben som gav mig 1 bitcoin, men han svarade att jag ingenting begrep.

Har jag blivit lurad eller begriper jag ingenting om pengar och pengars värde?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pengar

  1. Fnatte skriver:

    Pengar är något som många mäniskor tror skall vara värdebeständigt över lång tid, t.ex. svenska kronor. Jag tror inte bitcoin är där ännu.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s