Frihandel duger

Vem har inte hört politiker och ekonomer prisa frihandelns egenskaper. Sambandet mellan löner, produktivitet och konsumtion år komplicerat. Men konkurrens och arbete är alltid lätt att förstå

Hur kan det då komma sig att Trump inför tullar på stål och aluminium när han vet att detta inte löser problemet – nämligen att Kina har för stor produktion för sin egen marknad och subventionerar export för att hålla sysselsättningen uppe. EU hotar med tullar på för USA känsliga produkter trots att Malmström vet att detta inte löser problemet.

Problemet är att EU inte inser att EU inte är för frihandel. Vi ser alltså två makter mot varandra enligt principen öga för öga, tand för tand. Någon dignitär inom WTO sa att om detta blir regel kommer världen så småningom bli blind och tandlös.

Hur kan det komma sig att vi vet, att när tullstriden hållit på ett par år så besannas det vi alla vet, nämligen att det är vi själva som blir lidande på åtgärder och motåtgärder. Men för politikernas prestigelystnad måste vi först lida och sedan få upprättelse.

Moderaten Fjellner i kvällens Agenda sa, att regler finns och reglerna måste användas, nämligen att stämma USA inför WTO:s domstol.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s