Solna Tingsrätt

Incidenten borde äntligen medföra, att domstolarna själva utser nämndemän. Det finns säkert många olika acceptabla sätt att göra detta.

Men visst måste en muslim kunna vara nämndeman. Annars borde inte en nämndeman kunna vara troende. Däremot kan aktivt deltagande i en församling kunna vara skäl för att inte utses. Och då blir också medlemmar i politiska partier uteslutna. Det kanske är lika bra att sluta med nämndemän.

Men tankegångarna kan användas på andra politiska utnämningar. Statliga, regionala och kommunala bolag har sina styrelser strikt partipolitiskt tillsatta. Borde inte ägarna till offentliga bolag tillsätta styrelser med tanke på bästa möjliga drift av bolaget?

‘Ägarna’, ja, vilka är det. Det är väl du och jag, eller? Äganderätt betyder väl att ägaren har rätt att använda sin egendom? Eller hur? Vårda den med intresse, eventuellt sälja den. Till och med förstöra den. Och enligt Mänskliga Rättigheter och Regeringsformen 74 får stat eller myndighet inte ta min egendom utan rättsligt förfarande och ersättning av min förlust. Med tanke på detta så har vi skattebetalare ingen äganderätt till offentliga bolag eller annan statligt ägande. Staten och kommunen och regionen måste själva vara juridiska personer.

Hur har dessa juridiska personer skapat sitt ägande? Genom hårt arbete i sitt anletes svett?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s