Polisen först – resten sen.

Så vanligt i politikernas yttrande om problem inom offentliga sektorn, särskilt polis, vårdpersonal och i viss mån lärare att deras nominella löner är för låga för att betraktas som attraktiva tjänster.

Ett förslag:

Staten avstår från hälften av arbetsgivaravgiften. I retoriken framför ofta från LO:s och Socialdemokraternas håll, att Arbetsgivaravgiften är löntagarnas pengar. De har avstått från löneutrymme. Därför kan några offentliganställda i vissa kategorier få dessa 15 procent i löneökning. Detta kostar de berörda myndigheterna ingenting. Lönerna höjs med 15 procent och arbetsgivaravgiften blir 15 procent. Lönekostnaden är densamma.

Staten förlorar intäkten 15 procent av arbetsgivaravgiften.

Kommun och Landsting får 15 procent högre löner att beskatta från dessa kategorier. Det betyder en ökning av skatteintäkter med runt 4,5 procent. Staten kan säkert minska sina kommunala och regionbidrag med motsvarade siffra. Staten kommer att tappa en rimlig del av sina intäkter. Men vad har staten räknat med att höjda polislöner får kosta?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s