Sjuk vård 2.

Sjukvården finansieras genom budget. Varje region får en hög med pengar, skattepengar som kommit in genom region/Landstingsskatten. Regionen/Landstingen fördelar pengarna på olika vårdenheter, som alltså börjar sitt verksamhetsår med en hög pengar.

För vårdenheten är allt som händer under budgetåret en kostnad, en kostnad som tär på högen med pengar.Vad har detta system för inverkan på verksamheterna? Tror du att personalen ropar hurra när det är en månad kvar på budgetåret och kassan är tom? Tror du att de ropar hurra när det är en månad kvar på budgetåret och det är massor av pengar i kassan? Är det tomt så får personalen bassningar och krav på sparsamhet. Är det kvar pengar så blir det stress för att göra av med mer annars minskar nästa års tilldelning.

Nu finns det en prislista som används när insatser byts mellan regioner)landsting. Använd den i stället för ett budgetanslag. Varje händelse blir då en intäkt i stället för en kostnad. Blir det överskott när året är slut så blir det beröm och en personal som känner att de finns plats för ett bonus. Blir det förlust, så blir det en prövning och en sporre att göra bättre nästa år.

Går några verksamheter med stort överskott så kan det vara plats att sänka taxan eller/och att utsätta en skyddad verksamhet för konkurrens. Går några verksamheter med förlust så kan det vara på plats att höja taxan eller/och att utsätta den skyddade verksamheten för konkurrens.

I båda fallen ligger lösningen på finansieringen i att låta marknaden ta hand om verksamheterna. Varför är vi skattebetalare så rädda för en sådan lösning. Inga köer längre och sjukhus som sinsemellan tävlar om att vara bäst.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s