Börsen är en marknad.

En artikel publicerad av FEE, Foundation for Economic Education skriven av Jonathan Newman har inspirerat mig till följande inlägg.

Vi upplever ett börsfall av dramatisk storlek, något som vi inte upplevt på ungefär 10 år. Då skulle börsfallet botas av centralbankerna. Resultaten och konsekvensernas av centralbankernas ingripande är vad vi upplever nu. Krediter har stimulerats och utvidgats. Låneräntorna har minskat och fått oss att tro att resurser finns i en outsinlig källa. Sysselsättning har ökat, arbetslösheten har minskat, inkomsterna har ökat, konsumtionen har ökat.

Centralbankernas politik kan inte fortsätta. Då och då kommer uppgifter om bubblor i olika delar av ekonomin.

Endast marknaden kan lösa dagens, och morgondagens problem. I första raden står lån och räntor. Lån och räntor är inte märkvärdigare än andra delar av ekonomin. Sparande är positivt och betyder inte att kapital dras bort från marknaden. Bankerna skall se till att sparandet kan användas av de som har kunskapen och viljan och realistiska projekt. Spararna vill ha ersättning för sitt sparande. Investerare skall vara beredde att betala räntor och att amortera sin lån. Det blir då en balans mellan sparare och investerare, räntorna kommer att bestämmas av tillgång och efterfrågan på kapital. Tillgången på kapital får inte avgöras av politiskt styrda centralbankers tillverkning av konstgjort kapital. Detta är så självklart, att det förnekas av finansvärlden som drömmar.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s