Sjuk vård

Vården betalas med ungefär 10 procent på inkomst i Regionskatt + en liten del statsbidrag. Detta är betydligt högre än internationella försäkringsbolag.

I dagens text-tv finns följande: ”Både Vårdförbundet och Läkarförbundet är kritiska till Moderaternas förslag om att papperslösa inte ska ha rätt till vård på samma villkor som andra.”

Om Läkarförbundet tänkt rätt så skulle papperslösa betala 10 procent av sin inkomst för att få samma villkor som andra. Papperslösa kan inte arbeta legalt i Sverige utan kan endast försörja sig på svartarbete eller på välgörenhet från fränder eller på kriminell verksamhet. Därigenom kan de inte betala på sin deklarerade inkomst eller betala på annat sätt genom en frivillig inbetalning.

Grunden för Läkarförbundets uttalande är att den som gjort uttalandet inte har något begrepp om hur sjukvården i Sverige finansieras. De flesta har inte den kunskapen men det är särskilt allvarligt när det är en företrädare för Sveriges läkarkår.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sjuk vård

 1. Fnatte skriver:

  Jag förstår inte inlägget. Det finns väl ingen koppling mellan vårdens intäkter (skatter) och hur de skall användas?

  Gilla

 2. 1147kjellen skriver:

  Jo. Landstingsskatten/Regionskatten är/var en del av kommunalskatten som var bestämd till att finansiera sjukvården. Landstingsskatten borde fortfarande vara det. I de Landsting som fått döpa om sig till Regioner får Regionskatten dessutom användas till kollektivtrafik och kultur.

  Så villkoret för att få sjukvård är att alla skattepliktiga betalar landstingsskatt. Och den beräknas med små variationer mellan landstingen till ungefär 10 procent av beskattningsbar inkomst av tjänst.

  Läkarförbundet vill att papperslösa skall ha rätt till vård på samma villkor som vi andra. Om villkoren för oss och papperslösa skall vara desamma, så måste Läkarförbundet förutsatt att de papperslösa också betalar 10 procent i skatt. Det är ju lätt att tänka så men då är läkarna helt omedvetna om att de papperslösa inte har någon deklarerad inkomst från vilken det går att dra 10 procent.

  Var det slarv från läkarförbundet eller är det journalister som tolkat dem fel? Kan jag hoppas på en reaktion från någon som vet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s