Har Sverige statschef?

Finland valde statschef och vinnaren van med 63 procent. De partistödda kandidaterna stannade på max 13 procent. Det som hände var att Niinistö deklarerade tidigt att han kandiderade fri från stöd från något parti. Detta ansåg Niinistö självklart i sin egenskap av Finlands president som omfattar alla medborgare. Givetvis van Niinistö även på att klarat sin första mandatperiod till medborgarnas belåtenhet.

De som motsätter sig republik i Sverige brukar säga att vi vill inte ha en socialdemokrat som president. Då är det bättre med Kungen eller Victoria. Men betydelsen av en president är att hen står helt fri från partipolitiken. En president skall väljas på bedömningen av att motsvara den i en demokratisk författning angivna befogenheterna. Behörigheten uppnår presidenten genom att vinna ett folkligt val.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s