Säkerhet och risk.

Det mest intressanta i debatten från Folk och Försvar var tolkningen av orden ’sannolik’ och ’utesluten’. En risk finns alltid att Sverige blir anfallet.

Ett omedelbart anfall kan Försvarsmakten inte möta. Det finns emellertid en åtgärd som är realistisk. Den är att förbereda för konsekvenser av ett angrepp som får angriparen att ångra sig. Om angriparen känner till och förstår vilka åtgärder som Försvarsmakten har förberedda så är det troligen så att angreppet undvikes och angripare försöker andra vägar för att uppnå sitt mål och avsikt.

Om ett land eller ett samhälle utsetts för en risk så är det inte den enskilde medborgaren som skall bedöma risken. Vi har brandkår/räddningstjänst därför att risken blir för stor för varje enskild medborgare att åtgärda. Samma sak med vår sjukvård, vi måste gemensamt organisera den, ingen kan klara att ensam planera för och åtgärda sin egen sjukvård. Den allmänna debatten får inte handla om vad var och en av oss anser om riskerna. Vad vi kan diskutera är vilka åtgärder ’makten’ tagit, alltså Regering och Försvarsmakt.

Denna åtgärd är att gå med i Nato.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s