Hurra för skolan

Vem har inte hört att Sverige slits isär, att inkomstklyftorna skapar ett orättvist Sverige?

Vem har inte hört, att från förskola till gymnasium har alla svenska barn samma möjligheter. En del barn når ett bättre resultat men tyvärr finns de som når ett sämre resultat eller lämnar undervisningen. Då sägs att orsaken är föräldrarnas låga utbildning eller ointresse. Orsaken skulle inte var skolan som sådan.

Jag tror att barn i förskolan och i grundskolan inte kan bedöma social status på skolkamraternas föräldrar. Däremot klarar föräldrarna att bedöma social status på skolbarnen.

Skolan anses ha flera problem. Problemen år inte barnen och eleverna, problem ligger på ett helt annat plan. Lärarbristen är tydligt brist på legitimerade lärare. En bevisad kompetens från akademiska studier ger legitimation. En bevisad kompetens från rektorers och kollegors sida ger en praktikens kompetens – varför hörs inget om den, trots att varje höst anställs bevisligen ett stort antal olegitimerade lärare.

Skolan har problem med lönesättning. I dagens TV-nyheter observeras att en rektor lämnar sin tjänst därför att lönen till lärare är högre än lönen till rektorer. Detta kan inte vara elevernas fel, inte heller deras föräldrars fel. Det måste vara fackets, byråkraternas och politikernas gemensamma fel.

Var är det just facket, byråkraterna och politikerna som har engagemanget och visionerna för en skola? Varför hörs så lite från pedagoger och idealister? (Och skickliga administratörer)?

Vad är ogräs? Ogräs är allt som växer på fel plats. Baldersbrå i en morotssäng är ett ogräs. Men baldersbrån som sådan är vackrare än morotsplantan och en morotsplanta i sin tur kan bli ett ogräs i jordgubbslandet. Har jag förklarat diskrimineringens grund tillräckligt?

I skolans värld skall ogräset bort och odlingen vårdas. Då slits inte Sverige isär längre och klyftorna mellan lärares och rektors lön blir inget problem.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s