Demokratin

Att använda demokrati i vilket sammanhang som helst får inte bli slentrian. Ett problem mellan styrning av sjukvård och tillfredsställande av behov får inte gömmas obesvarad bakom etiketten demokrati.

I morgonens Ring P1 kom nedläggning av BB i Sollefteå upp. Politiker avgår, tydligen kommunala politiker, efter hot från medborgare (förmodligen anonymt). Sofia Eriksson som leder programmet sa att detta är också ett hot mot demokratin och hon har därmed hällt vatten på min kvarn.

Demokrati är ett styrelseskick för nationer och demokratin i Sverige har ingenting att göra med ett nedlagt BB.

Beslutet att stänga BB i Sollefteå kan bara fattas av Regionstyrelsen. Kommun och medborgarna som berörs kan inte påverka det beslutet. Partierna i regionstyrelsen kan, men eftersom beslutet är fattat så tyder det på att partierna i regionen står bakom beslutet. Protestera i Sollefteå måste alltså riktas mot varje enskilt parti. De som hotar måste få känna att deras vrede tas på allvar av sitt parti.

En fri marknadsekonomi löser problemet. En barnmorska och en läkare i samarbete med Barnavårdscentral i Sollefteå skulle kunna driva ett BB. Betalningen från Regionen enligt sedvanlig taxa. Om sedan den BB-tjänsten fick för få födslar för att försörja ett BB så får medborgarna i Sollefteå en konkret uppgift om att ett BB i Sollefteå inte kan bära sina kostnader. Då får medborgarna med sina partier ställa upp med en lösning på problemet och inte bara sätta sig i lokalerna. Problemet får en verklighetsbakgrund.

Jag tror att protesterna nu beror på att Regionen finns för långt bort och att kalla fakta inte biter.

Detta har ingenting med demokrati att göra. De olika partierna har inte lyckats förmedla beslutsunderlaget på ett begripligt sätt och har inte tagit emot sina väljares protester med allvar och med respekt.

Från början var landstingen en sammanslutning av kommunalt verksamma partier och då låg besluten närmare väljarna. Nu har regionerna blivit sina egna små eller stora institutioner fjärran från väljarens inflytande.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s