Är skatt på arbete det rätta?

I Ring P1 kommer det fram att fårskötseln ökar i Sverige men att ullen inte tas tillvara därför att den blir för dyr jämfört med importerad ull.

För att hantera ullen i Sverige skall någon ha lön. På denna lön betalas kommunal och landstingsskatt med ungefär 30 procent och arbetsgivaravgift med ungefär 30 procent. Sedan kommer på hela processen en mervärdesskatt på 25 procent till kund. Lönekostnaden är också en kostnad i arbetsprocessen och lönerna blir då belastade med 60 procent produktionsskatt och 25 procent konsumtionsskatt sammanlagt 85 procent.

Detta har politiker delvis förstått och därför har RUT och ROT införts på av myndigheten bestämda arbetsuppgifter. Beredning av ull tillhör inte dessa arbetsuppgifter. Staten betalar tillbaka skatt men behåller ändock runt 35 procent på lönekostnaden.

Jag är övertygad om att mina siffror är felaktiga. Någon måste i den kommande valprocessen undervisa/förklara/offentliggöra hur mycket staten tar i skatt på arbete, som är den viktigaste produktionskostnaden. Sedan hur påverkas kostnaderna av mervärdesskatten. Säkert kommer allmänheten/väljarna att inse att något är galet med att belägga ersättningen för kunskaper, vilja att arbeta och utbildning med 85 procent skatt.

Något måste vara fel. Men det första steget måste bli att tala om sanningsenligt hur mycket av en lönekostnad som går åt till att finansiera stat och kommun?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är skatt på arbete det rätta?

 1. Fnatte skriver:

  Dina skatter
  Arbetsgivarens kostnad 65 710
  Arbetsgivaravgift −15 710
  Din månadslön 50 000
  Kommunalskatt −15 707
  Jobbskatteavdrag 2 231
  Statlig inkomstskatt −2 465
  Begravningsavgift −120
  Lön efter skatt 33 939
  Moms och punktskatter −7 117
  Summa skatter −38 88

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s