Narkotikaelefanten igen.

Det var längesedan jag skrev något om narkotika och då särskilt om den stora elefanten – nämligen att sällan, mycket sällan, nämns narkotika som problemet med viss kriminalitet och gängbildning och skjutningar.

Visste du att Sverige vid fem tillfällen mellan 1756 och 1817 förbjöd import av kaffe. Jag gissar att skälen vid samtidiga tillfällen var kaffets farliga beroendeframkallning och giftiga beståndsdelar. Kan det i verkligheten varit så att importörer av te och vin och spritdrycker märkte konkurrens och genom sina goda förbindelser med administrationen fick igenom förbuden. Jag vet inte och har aldrig sett några uppgifter om detta.

Jag förmodar att förbuden mot kaffe inte hade någon effekt på grund av en omfattande smuggling. Därför avskaffades de. Är inte likheten med narkotikapolitiken slående?

En sak. Det är tydligt att det finns användning av mycket farliga preparat. Att sådana förekommer kan bero på att på grund av förbudet mot traditionella berusningsmedel som heroin, kokain och cannabis leder till konsumtion av farligare men billigare medel.

Sättet att minska vårt beroende av njutningsmedel är undervisning, korrekt sådan, om effekten på vår hälsa-

Sättet att minska skadeverkningar av konsumtionen är en måttlig beskattning, mindre en skatten på tobak och alkohol, som kan finansiera en mycket bättre vård.

Sättet att minska det allmännas kostnader för kriminalvården, polisen och för all del också hälsovården, är legalisering av preparaten.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s