Trumps skatter.

11 procent av USA:s befolkningen får en skattesänkning på 0,2% motsvarande 396 miljoner dollar. Däremot får 0,3% av befolkningen en skattesänkning på 37 miljarder dollar. Vad syftar denna kritik till? Är det inte på sin plats att ge en ledtråd nämligen att 8 personer äger lika mycket som hälften av jordens befolkning. Dessutom är Trumps argument för skattesänkningen fulla av lögner.

Som jag har hört Trumps argument så tror han att en skattesänkning hos de högsta inkomsttagarna mer ökar investeringarna i landet än en massivare skattesänkning för de med lägsta inkomster. Skattesatsen lär vara 15% på alla löneinkomster. Detta är federal skatt och tillkommer alltså statlig skatt och kommunalskatter.

Hur stämmer denna teorin med den svenska teorin. Sverige belastar löneinkomster med 60 procent i det lägsta skiktet (det finns de med låga inkomster som förändrar belastningen men alla har ett grundavdrag i botten). Det övre skiktet kommer upp till 65/70%.

Vilken av teorierna är bäst för samhällets ekonomi? Jag tror på Trumps teori.

Vad händer, om Trumps teori slår fel? Det skulle vara att i stället för att investera i USA kommer höginkomsttagarna att placera än mer pengar i skatteparadis. Pengarna måste ändock investeras någonstans – men pengar från skatteparadis är svårare att placera lönsamt än pengar på en egen marknad.

Det finns i USA kapitalister som inte investerar i hemlandet men arbetar seriöst med att placera pengar i andra länder och i humanitära verksamheter utan krav eller förväntan på vinst. Detta är givetvis småsummor i världsekonomin men i alla fall stora summor jämfört med vad Sverige kan åstadkomma.

Alltså mindre om Trumps bristande intellekt, bristande kunskaper och bristande moral. Mer kritik av Trumps verkliga handlingar, hans tankar om isolering och tveksamheter för en fri marknadsekonomi.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s