Oligarker och Paternalister.

Sveriges styrelseskick bygger på demokratiska idéer och ideal. Sveriges statsskick utvecklas till oligarki med paternalistiska idéer.

Oligarki är att ett fåtal, alltså antalet personer med inflytande över politiken begränsas, styr oavsett valresultat. (DÖ) Sverige har ett stort antal sådana institutioner plus att genom utnämningsmakten så har administrationen försett oss med ett stort antal GD med sinne för följsamhet och därmed också en administration med stor följsamhet.

Paternalismen delas av alla partier, nämligen åsikten att politikens uppgift är att ta hand om medborgarna.

Oligarki och Paternalism fick belysning av Panelen i Gomorron Världen idag. Den nyss accepterade Pensionsöverenskommelsen blev ämnet. Carolin Dahlman sade att överenskommelsen var dålig, Karin Pettersson sa att den var sisådär och Johannes Åhman sa att den var bra. Karolin sa att pensionen är en fråga för varje individ att bestämma över (alltså en tanke om enskilt ägande).
Karin sa sisådär och uppehöll sig mest vid att de fanns så stora missgynnade grupper i Sverige som måste skyddas från besvikelser på ålderns höst, Johannes visste inte att varje pensionär själv finansierade sin pension eftersom pensionsavgiften utgår med en fast procent på allas inkomster och sedan överförs i sin helhet till Pensionsmyndigheten som disponera hela summan (utom 2,5% som var och en får bestämma över inom av myndigheten fastställda gränser. Detta för att simulera äganderätt till sin pension). Nog om detta. Pensionskapitalet, den största koncentration av kapital i Sverige, styrs av myndigheter kontrollerade av regeringen och förmodligen av en del oligarker inom den organisationen som av någon anledning har större inflytande än andra.

För att oligarkerna skall klara detta måste de förklara, att de försvarar folks rättigheter och därför nu med kraft kan ingripa mot en del av sina egna som alltför uppenbart visat hur man kan berika sig själv på medborgarnas pensionskapital.

Johannes kom också med den förklarliga invändningen, att just de svagaste i samhället inte hade pengar att betala en sådan pension som Carolin vill att de skulle ha. Karin understödde med att många, framför allt då kvinnor, hade sådana arbetsuppgifter att de omöjligen kunde bli nöjda med pensionen. Dessa väljargrupper syntes SD vilja ta hand om vilket var skrämmande. Vem skulle annars ta hand med denna grupp, ungefär hälften av landets verksamma? Underförstått – socialdemokraterna.

Detta är oligarki där kontrollen av kapitalet ligger hos ett (okänt?) antal personer, stödda av en lojal administration. Och paternalism som begär att vi alla skall tro och känna oss omhändertagna av politiker som styrs av kärlek och solidaritet.

Detta liknar mest den gamla hederliga Monarkins devis ”Du skall böja dig för den som svärdet bär”. Med den skillnaden att politiken förklarat, att ”Den som svärdet bär” inte längre är Konungen och Adeln. De är avväpnade tack vara Regeringsformen74 men av hänsyn kallar vi oss ändock för en ohederlig Monarki.

Själv tycker jag att denna text är en flammande appell för demokrati, för liberalism och för fri marknadsekonomi. Mitt problem är bara att inte ens GP:s Fria Ord tar in mina insändare. Men igen, Anders Chydenius får trösta mig: ”Ser Du vårt och vårt rikes tvång, tvångets grund, drivfjädrar och verkan, och det ömmar dig, beder jag rätt hjertligen, gif ingalunda saken förlorad. Du tror dig vara ensam, men det är flera som tänka lika med dig.”

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s