Meetoo

Liberalismen är en livsåskådning. Den bygger på friheten. Den friheten begränsas av din nästas frihet. En dogm som ligger nära kristendomens ”Allt vad i viljen människorna skola göra Eder det skola I ock göra dem”.

Liberalismen är också en politisk ideologi. Den bygger också på friheten och lägger till frivilligheten. Den bygger också på en stat, vars uppgift är att skydda sina medborgare mot yttre och inre fiender. Den kräver samhälle som i enighet har ställt upp regler för våra inbördes förhållanden, genom lag, och ger staten medel för att upprätthålla denna lag, oberoende av tillfälliga idéer och nycker. Det är rättsstaten.

Polisväsendet täcker inte allt. Seder och bruk, normer, berikar oss och begränsar oss.
Svårast har vi med sexualiteten. Den är grunden för vår överlevnad och för vår framtid. Samlaget leder till befruktning som leder till havandeskap. Havandeskapet bärs av kvinnor och slutar med ett barns födsel. Kvinnan blir för alltid bunden till sitt barn och detta i sin tur bidrar till att en kvinna får en annan ställning i ett samhälle än en man. Hur hanterar vi den situationen?

Vårt samhälle är uppbyggt på att barn skall avlas inom en konstruktion där mannen har lika ansvar för det barn han avlat som den kvinnan som burit fostret. Denna konstruktion har fört oss till att ett samboende och en gemensam ekonomi är det bästa.

Sexualitet och kärlek leder normalt till lyckliga förbindelser och en lycklig barndom och en framtid för mänskligheten.

Sexualitet och åtrå leder till risk och oro för ett samlag. Den saken kan botas med det som i dagligt tal kallas (kallades?) för hångel. Detta umgänge förkommer naturligen frivilligt och tvång får aldrig förekomma.

Lagstiftningen skall alltid motverka våld. Både livsåskådning och politisk liberalism vänder sig mot alla former av våld. Detta måste därför vara norm hos alla liberaler.

De liberala måste se till att ge arbetsgivare möjlighet att stoppa oönskad sexualitet på arbetsplatsen. Där finns många hierarkier, på många nivåer. Alla skall hjälpa till att hålla alla former av mobbing och våld borta. Detta betyder att en arbetsgivare kan förbjuda anställda att kyssas på arbetstid. Detta tycks vara en nödvändig förstärkning av gällande normer mot bakgrund av det som media nu sysslar med. Givetvis skall chefer föregå med gott exempel.

Annat sexuellt våld får åklagarna ta hand om. Hur lösa problemet när ord står mot ord?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s