Säkerhetsrådet om Trump

Det har förvånat mig att media inte rapporterat om Säkerhetsrådets slutsats och eventuella resolution med anledning av vad som förhandlats i Säkerhetsrådet och särskilt som Sverige är initiativtagare till mötet.

UN har publicerat en resumé av vad som sades och de finns på
https://www.un.org/press/en/2017/sc13111.doc.htm.

Jag har gjort ett utdrag av vad jag tycker vara summan. Att USA gjort fel, att tvåstatslösning med fastställande av Jerusalems status är rätt.

Problemet att det bara finns en part – Kan palestinierna komma till bordet som The State of Palestine – med diplomatiskt fungerande representanter?

Trumps enkla filosofi bygger på palestiniernas och Arabvärldens mer eller mindre tysta och gemensamma uppfattning – att Israel skall utplånas. Men Palestina och Arabvärlden vet att den lösningen aldrig kommer eller ens kan accepteras av den fria världen.

Så jag tror att det första steget måste bli: Enstatslösning baserad på rättsstaten och demokrati. Det verkar som om det fanns en tyst majoritet bland muslimer att de är trötta på våld och vrede. Vilken lösning blir det nu i Syrien, som officiellt deklarerat IS besegrat och territorierna under kontroll?

Här följer min förkortning av FN:s resumé:

NICKOLAY MLADENOV, Special Coordinator for the Middle East Peace Process, said “Jerusalem is a final status issue for which a comprehensive, just and lasting solution must be achieved through negotiations between the two parties and on the basis of relevant United Nations resolutions and mutual agreements.” –“It is up to all of us in the international community, as much as it is up to Israeli and Palestinian leaders, to urgently advance a just and lasting resolution to this conflict.” 

OLOF SKOOG (Sweden) : The group disagreed with that country’s recognition of Jerusalem as the capital of Israel The European Union’s position was that Jerusalem was the future capital of two States. ——threatened the prospects for peace.

AMR ABDELLATIF ABOULATTA (Egypt) …….. Egypt would always uphold its pledge to reaching a fair, just and durable peace in the region based on the parameters of international legitimacy.

MATTHEW JOHN RYCROFT (United Kingdom) the status of Jerusalem was clear and long‑standing:  it should be determined through a negotiated settlement between Palestinians and Israelis.  . . . .Emphasizing that his country shared President Trump’s desire to end the conflict

FRANÇOIS DELATTRE (FRANCE) The status of Jerusalem should be determined by the parties in the context of a peace agreement. In the absence of such an accord, France had not recognized any sovereignty over Jerusalem . . . .  Jerusalem should become the capital of two States, Israel and Palestine, to be determined through negotiations.

SACHA SERGIO LLORENTTY SOLÍZ (BOLIVIA) He expressed Bolivia’s firm commitment to international efforts geared towards a peaceful solution to the conflict, and support for both the Quartet [for Middle East Peace] road map and the Madrid Principles, so that both peoples could live within recognized and secure borders.

ELBIO OSCAR ROSSELLI FRIERI (Uruguay) He reaffirmed the special status of Jerusalem in keeping with relevant United Nations resolutions, stressing that its sovereignty and limits should be resolved through bilateral negotiations. 

SEBASTIANO CARDI (Italy) he status of Jerusalem as the capital of two States must be negotiated, taking into account the aspirations of both parties. 

FODÉ SECK (Senegal) Senegal condemned violence by anyone and called upon all stakeholders to maintain the city’s current status ahead of any peace agreement.

NIKKI HALEY (United States) Ett helt annorlunda inlägg som jag föreslår dig att läsa direkt
https://www.un.org/press/en/2017/sc13111.doc.htm
Both Israeli and Palestinian children deserved a future of peace, and hope for a brighter future. 

WU HAITAO (China) it supported the Palestinian people and the establishment of a fully sovereign independent State of Palestine along 1967 borders. 

TEKEDA ALEMU (Ethiopia) the African Union Commission had called for renewed efforts to find a just and lasting solution to the Israeli‑Palestinian conflict.  As such, it had expressed solidarity with the Palestinian people, and support for a sovereign State with East Jerusalem as its capital. 

VOLODYMYR YELCHENKO (Ukraine) said the status of Jerusalem was a final status issue that should be resolved through negotiations
KAIRAT UMAROV (Kazakhstan) he called on both parties to refrain from provocative actions and resume direct negotiations.

VASSILY A. NEBENZIA (Russian Federation) . . . . .The Russian Federation was deeply committed to a peace agreement entailing a long‑term settlement of the conflict, internationally acknowledged borders, and recognition of an independent State of Palestine with East Jerusalem as its capital.

KORO BESSHO (Japan), Jerusalem’s final status was part of a range of issues that should be resolved through negotiations. …. calling upon both Israelis and Palestinians to engage sincerely and grasp opportunities for peace.

RIYAD H. MANSOUR, Permanent Observer for the State of Palestine, . . . .the State of Palestine urged upholding and ensuring respect for the relevant Security Council resolutions, including resolutions 478 (1980) and 2334 (2016), he said, calling upon the United States to reconsider and rescind the decision.

DANNY BEN YOSEF DANON (Israel) Palestinians had a decision to make:  they could choose violence, as they had always done, or they could join Israel at the negotiating table,

SIMA SAMI I. BAHOUS (Jordan) Jordan would continue intensive diplomatic efforts at the regional level, pushing towards the end of the occupation, and creation of the Palestinian State

och sidan avslutas med: For information media. Not an official record.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s