Trump, Wallström och KD

Mitt inlägg om Jerusalem slutade med: ”Vem kan motsätta sig en sekulär rättsstat byggd på demokrati? Det fungerar ju för många av oss. ”

Ebba Busch Thor, Lars Adaktusson och Sofia Damm skriver idag i SvD att Israels önskan om att betrakta Jerusalem som sin huvudstad är rimlig. Det framgår i deras text att det inte är en önskan från Israel utan att det är så att Israels huvudstad är Jerusalem och att där finns Knesset och övriga regeringsinstitutioner. Trump anser att USA erkänner faktum och drar konsekvensen av detta genom att förbereda flytt av sin ambassad till Jerusalem – eftersom denna stad är Israels huvudstad.

Anders Österberg, Socialdemokraterna, meddelar på samma sida i dagens SvD att ”EU, FN och stora delar av världens länder har tagit avstånd från Trumps beslut.” Och det gäller Trumps beslut att ändra uppfattning om Jerusalems ställning. Österberg skriver att Trump och USA, och stödet från KD, betyder att FN:s resolution om Jerusalems stadsdel med all de historiska byggnaderna, som förklarats vara en del av Jerusalem som skall vara öppen för Judendom, Kristendom och Islam, inte längre skulle repsekteras. I den lilla del av Trumps tal som visades i SVT framgick att Jerusalems gamla stad skall vara öppen för alla religioner. Det uppfattade jag som att beslutet om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad inte berörde den religiösa delens ställning.

Österberg skriver: ”Socialdemokraterna verkar för att Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida i fred och säkerhet. ” Men om det nu är så att flertal överenskommelser om en tvåstatslösning misslyckats, skulle det då vara omöjligt att pröva en enstatslösning? Nationens namn Palestina, huvudstad Jerusalem, och med samma rättigheter för judar och muslimer och varför inte för kristna och resten av världens religioner.

Vem kan motsätta sig en sekulär rättsstat byggd på demokrati? Det fungerar ju för många av oss.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s