Katalonien igen.

Axess TV har visat ett stilla samtal om Katalonien mellan Natan Sachar och PJ Anders Linder.

En historisk bakgrund och vilja till förståelse för stämningarna i Katalonien. Det finns en stark nationalistisk känsla bland katalanerna för sin region. Det finns en katalansk kultur som är autentisk och som inte är någon provocerad entusiasm just nu. De som ledde separatiststrävanden just nu har misslyckats och fört tillbaka tankarna om ett självständigt Katalonien till realistiska idéer i samklang med ett enat Spanien.

1978 bildades ett enat Spanien som erkände de många nationaliteterna i Spanien och som kom överens om att dessa nationella känslor skulle få utvecklas och stödjas. Andalusien var Spaniens fattigaste del och fick nytt självförtroende i det nya, enade Spanien. Baskien var Spaniens mest upproriska del med ETA som med våld ville separera Baskien från det enade Spanien. Så finns Asturien med stark nationalkänsla men helt utan separatistiska idéer. Så finns Galicien med språkfråga, lång ifrån så stark som den katalanska, som kommit så långt att ortsnamn ändrats. Men mycket svag separatism. Sen finns flera regioner som Rioja, utan några kulturella skillnader med en stark regional stolthet.

För de flesta regioner blir det enade Spanien en självklarhet och en styrka. I FN är det Spanien som framträder, i EU är det åter Spanien, i Nato är det Spanien. Inom ekonomi, vetenskap och konst är det det enade Spanien som kommer fram.

Hur kan ett fristående nationellt Katalonien passa in i detta. Separatisterna vill har republik. Men Spanien har sedan 1978 en exemplarisk konstitutionell monarki på demokratiska principer. Juan Carlos I respekteras för sin roll i skapandet av Spaniens demokrati. Monarkin har ett emotionellt stöd i Spanien och förmodligen hos de flesta katalaner. Kan verkligen separatisterna få ett stöd när frågan kommer till de internationella relationerna? Jag tror inte det.

Det blir val i Katalonien den 21 december. Förmodligen kommer självständighetsrörelsen få stort stöd, men är självständighet och separatism detsamma? Det tycker inte jag. Jag hoppas på att Katalonien efter valet skall få ett parlament och en regeringen som behandlar självständigheten med respekt för alla de andra regionerna i ett enat Spanien.

Ett sturskare Katalonien, Andalusien och Galicien kan det enade Spanien klara av. Gör som Brasilien – flytta Cortes och centralregeringen ut på landsbygden i en nybyggd exklusiv huvudstad. Var inte detta idén med El Escorial, placerat mitt i den iberiska halvön?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s