Om grävda gropar….

Historien med Martin Strid har en långsökt parallell med #metoo,
nämligen yttranden och åsikter som har sin bekräftelse hos just den som yttrar sig.

Människovärdet tas in som argument och som ett sorts bevis, som exempel att muslimer inte har något människovärde, eller värre ändå, ett mindre människovärde, förmodligen i jämförelse med de moraliska, oförvitliga medborgarna .

Om begreppet ’människovärdet’ eller för den delen slogan ’Allas lika värde’ skall ha samma betydelse och innebörd som FN:s deklaration: ’Alla människor är lika i värdighet och rättigheter.’ ’All humans are equal in dignity and rights.’ Då kan värdigheten inte jämföras eller utsättas för en värdering. Alla människors lika i värdighet är absolut.

Demokratin kräver ett godkännande av ’Alla människor är lika i värdighet och rättigheter’ och insikten om att detta begrepp inte kan relativiseras. Det gäller för alla och kan inte förbehållas några.

Den som håller fast vid att ’Allas lika värde’ eller ’Människovärdet’ kan graderas på en skala kan inte acceptera demokratin som styrelseskick.

Däremot kan en värdering av moral, handlingar och ideologier, religioner och konst göras efter vars och ens egen uppfattning. Och vinprovning.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s