Demokrati enligt Riksdagen

Sveriges riksdag har tagit sig an undervisning av oss alla om hur landet styrs. Begreppet demokrati förekommer i olika sammanhang. Undertonen är att demokrati icke kan definieras.

I sidan ’Så funkar riksdagen’ sägs följande; ”Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter och om möjligheten att vara med och bestämma. ” Men den meningen är ju en definition av demokrati. Jag har diskuterat med riksdagens informationsavdelning tidigare och de svarar alltid att t.ex. ”i detta sammanhang är förklaringen tillräcklig och en fullständig förklaring skulle leda för långt.”

FN klarar av att kort och koncist förklara vad demokrati är. En viktig del som i svenska debatt alltid göms eller glöms, är Maktdelning.

FN säger: Maktdelning genom fastställda befogenheter för statschef, rättsväsende, lagstiftande församling och regering.

FN:s krav på demokrati att Statschefen skall ha fastställda befogenheter trollas i svensk debatt bort med att ”Han eller hon har ingen politisk makt .” När FN säger, att befogenheterna för statschefen skall fastställas, så kan det inte förklaras på något annat sätt än att en statschef skall ha befogenheter och att dessa skall vara fastställda.

Det finns demokratier där Regeringschefen har en Statschefs befogenheter. Som t.ex. USA. Dock är regeringschefen, med titeln President, bunden av flera regler inom ’Rule of Law,’ vilket betyder att rättsstaten, i USA företrädd av Kongressen, reglera, alltså, fastställer statschefens/presidentens befogenheter.

I Europa, i de liberala demokratierna är statschefens befogenheter reglerade i författningarna. Där kan mycket väl hävdas, att Statschefen inte har någon politisk makt, i alla fall ingen partipolitisk makt. Övergripande har statschefen uppgiften och befogenheten att vara Författningens, Konstitutionens försvarare.

Riksdagen anser tydligen att ett klarläggande, t.ex. av maktdelningen i Sverige skulle leda för långt.
Det långa klarläggandet borde finnas i vår Konstitution, Regeringsformen 74, men där står ingenting.

Författning och dess konsekvenser är ingenting som engagerar i Sverige.

Anders Chydenius ger mig tröst:

”Ser du vårt och rikets tvång, tvångets grund, drivfjädrar och verkan, och det ömmar dig, beder jag rätt hjertligen, gif ingalunda saken förlorad. Du tror dig vara ensam, medan det är flera, som tänka lika med dig”

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s