Junker och Löfvens dröm

De 20 principerna handlar bara om arbetstagare. Inget fel i det om de 20 principerna var ett uttryck för arbetstagarnas organisationer på arbetsmarknaden.

Men om de 20 principerna är EU:s inställning till arbetsmarknaden så är det ett stort fel.

Arbetsmarknaden är en helt vanlig marknad där en person erbjuder sin arbetskraft och en annan person erbjuder motsvarande sysselsättning.

Vilka 20 principer har EU för arbetsgivare. Eller enklare vilka 20 principer har EU gemensamt för arbetstagare och arbetsgivare.

Eller ännu enklare. Vilka 20 principer har EU för en individuell marknad som inte förutsätter att alla medborgare skall vara anslutna till en organisation.

Anslutning till organisationer på arbetsmarknaden måste vara frivilliga. Vi har slutat drömma om en bilmarknad, alla har inte glömt Trabant. Vi har slutat drömma om en resemarknad till LO:s semesteranläggningar. Vi vill vakna ur drömmen om en enhetlig vårdmarknad, om en enhetlig bostadsmarknad, kanske snart om en enhetlig skolmarknad. Vi skall sluta drömma om en enhetlig arbetsmarknad.

En individ som dominerar PC marknaden skrämmer inte längre någon. Inte heller en person som lyckats undervisa i språk runt hela världen. Inte heller någon som kan erbjuda alla billiga möbler.

Däremot skrämmer en narkotikamarknad utan någon rättskontroll. En del skräms av en statsskicksmarknad som förtrycker och förhindrar.

En del skräms av en idrotts- och underhållningsmarknad som syns vara mer och mer infekterad av kriminella dirigenter.

Ändå finns den ideologiska metoden tillgänglig för att samhället skall kunna kallas ett rättssamhälle där alla människor får sina rättigheter skyddade och respekterade.

Det är liberalismen. Varför har den så svårt att få ett genombrott?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s