EU och Paradiset

Fick lyssna en del på EU-parlamentets debatt om Paradis. Missförstå mig inte-
Grundtonen i debatten var att Paradisen är det inga fel på. Felet ligger hos medlemsstaterna som har oklara regler och dålig bevakning av att företag verkligen följer de dåliga lagarna. Det EU vill komma åt är skattefusk och penningtvätt. Så kom också kommentaren att journalister vill ge sin egen bild och söker skandaler i olika sammanhang.

I debatten betonades principen att vinst skall beskattas, och att vinsten skall beskattas i det land vinsten uppstår. EU:s medlemsländer brister i att bestämma vad som är vinst och att bestämma i vilket land vinsten uppkommit. Långt ifrån lätt att komma fram med klara och förståeliga skattesystem. Men det är statens roll och inte företagens och finansiärernas och aktieägarnas roll.

Leif Östlings behandling i svenska media har inte varit riktig. Eftersom Östling inte kan påvisas med kriminella handlingar eller avsikter, så har kritiken riktats mot hans moral. Magdalena Anderssons kommentarer har mest hållit sig till moralfrågan- inte alls om hur pengar genererade av narkotikahandeln, prostitution och andra kriminella handlingar hanteras. Där är penningtvätten den som kan vara kopplad till finanscentrum som inte frågar efter hur vinsten uppkommit. Det är svåra polisiära uppgifter men hur ofta publicerar journalister framgångar på den fronten?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s