EU kongress i Göteborg

Mötet skall handla om den sociala pelaren, eller hur arbetsgivare skall läras göra vad arbetstagarna kräver.

Jag är övertygad om att vi kommer att höra tal om att konkurrens betyder tävling till botten. Minimilöner måste därför anpassa efter den högsta minimilönen inom EU. Hörde bit av en debatt mellan Ulfskog och Hökmark.
Hökmark frågade hur Rumänien skulle kunna tillämpa svenska minilöner i Rumänien. Ulfskog svarade att det behöver de inte därför att EU:s överenskommelse är en rekommendation. Det skulle ju vara något som förhindrade lönedumpning och då måste väl rekommendationen vara bindande. Nej, Ulfskog anser att det skall ligga till grund för avtal mellan parterna i Rumänien eller andra EU-länder. Så vilken blir då skillnaden mellan dagens situation och morgondagens? Och för detta samlas ministrar på Eriksbergs gamla varv, en nedlagd verksamhet därför att japaner och koreaner inte ville acceptera svenska minimilöner – och det ville inte redarna heller. Internationellt lät man marknaden bestämma var fartyg bygges, men det har man glömt i Göteborg. Kanske för att en bidragande orsak var att både skeppsbyggare och arbetare var bättre borta i Asien än i Göteborg. Gäller det Volvo också?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s