Strävar du att hamna i Paradiset eller Helvetet?

Enligt Milton Friedman finns det fyra sätt att använda pengar på:

Egna pengar för eget bruk
Egna pengar för andras bruk
Andras pengar för eget bruk
Andras pengar för andras bruk.

I media i dagarna har Paradispengar fått uppmärksamhet. Journalister i TV och Radio frågar folk på gatan: ”Anser du att det är rätt att vissa personer försöker gömma undan pengar från skatt genom skatteplanering?” Svaret brukar bli att detta är osolidariskt.

Representanter för etablissemanget, alltså de personer som intervjuas inomhus, anser att de som skatteplanerar är oetiska och omoraliska. Följdfrågan blir om inte skatteplanering är en laglig åtgärd, ingen skall väl betala mer skatt än vad det allmänna kräver. Och svaret blir att så är det men syftet med skatteplanering är omoraliskt.

Skattekvoten i Sverige sägs nu ligga runt 47 procent efter att ha legat, för inte så många år sedan, över 50 procent. Det betyder att du själv bestämmer över hälften av dina arbetsförtjänster medan andra bestämmer över den andra hälften. Staten skall ansvara för medborgarnas skydd – mot krig och mot brottslighet. Kommunen skall ansvara för din bekvämlighet i det dagliga livet.

Frågan gäller då vem som skall betala för skola,vård och omsorg. Svaret, outsagt men som alla känner inom sig, är att ingen av oss egentligen har råd att betala dessa kostnader själv. Alltså, andras pengar skall användas för eget bruk. Är detta verkligen etiskt och moraliskt. Vems etik och moral? Din eller den som bestämmer användandet?

Personligen har jag upplevt något intressant i kommunal verksamhet. Kommunen meddelade att i deras planering skulle det bli obligatoriskt med vatten och avlopp i kommunens regi men betalt av brukarna. Tanken kom då upp att eftersom detta var en efterlängtad investering, varför vänta på kommunens beslut om detta? I stället bildades en förening och förhandlingar med kommunen genomfördes att föreningen fick ansluta till kommunens reningsverk och köpa vatten. Efter två år hade samtliga medlemmar vatten och avlopp, finansierat med banklån. Före oss fanns föreningar och nya kommer till och i snabb takt ordnas sådana tjänster som kommunen planerade kunnat ske inom 10/15 år.

Är den nuvarande organisationen för skola, vård och omsorg den enda möjliga. Är entreprenadavtal de enda möjliga och måste dessa avtal generera överskott till utföraren och måste skattereglerna vara sådana att utförarna kan sätta undan pengar skattefritt i skatteparadis?

Och om pengarna går till Paradiset så måste ju logiskt sätt vårt samhälle vara ett skattehelvete. En numera bekant person sa i en improviserad TV-intervju att Fan såg till att du inte kunde få del i allt som du betalar in. Fan är chef i helvetet har väl vi alla fått lära oss?

Låt oss därför göra Sverige till ett Skatteparadis där du själv bestämmer hur skattepengarna skall användas. Sluta att lämna över ansvaret för betalningen av våra gemensamma kostnader till personer som inte har någon del av intjänandet av pengarna. Starta en You-too rörelse, du som håller med om detta.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s