Juholt om diktatur och demokrati

Jag skrev om Juholt den 17 oktober. Den text som SvD hade i intervjun lyder:
”– Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt, säger han med stort allvar.”

En kommentar bland många kommer dagarna efter: ”Ambassadör Håkan Juholts domedagsprofetia om svensk demokratis undergång vittnar om riktigt dåligt omdöme för posten. Att han utsetts till ambassadör sätter också ljuset på gräddfilen till ambassadörsposterna, skriver Monica Björklund, tidigare vid statsrådsberedningen.”

I söndagens ‘Gomorron Världen’ intervjuades Håkan Juholt och gjorde ett starkt intryck på mig. Uttalandet kan i och för sig vara korrekt, men det framgår inte tydligt att det är ur ett samtal om demokrati och dessa framtid. Och Juholt framhärdar i att demokrati är utsatt för utslitning och tendens att bli alltför teknisk. Juholt anser att demokratin måste försvaras och göras levande. Mot detta står ett ganska ljummet intresse hos allmänheten och likaså en nedtoning av ideologierna hos politikerna.

Jag instämmer i Juholts beskrivning. Jag vågar vara mer konkret. Det är en fara i att Sverige glider in en diktatur därför att det inte finns någon broms i Regeringsformen 74. Nu är Regeringschefens befogenheter utan begränsningar. Statschefen är en symbol. Maktdelningen är obefintlig. KU:s granskande uppgift bygger på att Andreas Norlén kan hålla balansen. Om Alliansen blir största partiet nästa val så blir det Alliansinflytande i KU. Då skall Alliansen granska Alliansen.

Men väljarkåren och partierna är likgiltiga. Ofattbart.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s