Spanska staten och svenska staten.

I tvisten med Katalonien upprepar spanska staten envist att författningen
och lagen skall gälla. I går sade den spanska regeringen att ingen demokrati i EU kan göra annat än att följa författningen och lagen. Jo, ett land nämligen Sverige.

2014 förlorade Sveriges regering omröstningen om budgeten. Sveriges regeringschef Löfven hade två utvägar efter att ha förklarat sin avgång som regeringschef. Antingen att låta talmannen inleda en talmansrunda för att finna en regering med riksdagens förtroende, eller att utlysa nyval. Statsministern valde nyval helt korrekt och i enlighet med författning och lag.

Men då kommer oppositionen med ett förslag, helt utanför lag och ordning. Nämligen de ber regeringschefen att avstå från nyval mot att opinionen lovar att inte hindra regeringschefen från att kunna regera i minoritet. Statsminister Löfven föll för lockropen och accepterade.

För detta olagliga och omoraliska godkännande skulle en regering i Spanien riskera hamna i fängelse. I Sverige var situationen mer komplicerad. Inte kunde väl hela oppositionen sättas i fängelse för att regeringschefen accepterade deras förslag? Varför inte?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s