200.000 kr i veckan. Är det orimligt?

Den 21 augusti skrev jag om bemanningsföretag. Nu klagas det på att läkare kan kosta 200.000 kronor i veckan. Och detta skulle vara bevis på att läkare är osolidariska.

I den fria marknadsekonomin gäller att fria individer utan tvång träffar avtal till ömsesidig nytta.

Kan scenariot vara, att en klinikchef söker en läkare. Ingen läkare vill ta tjänsten till de villkor, som klinikchefen erbjuder. Anställningen skall vara frivillig och det skall givetvis vara på villkor som läkaren tycker är bra.

Klinikchefen har ett ansvar gentemot sina uppdragsgivare och mot allmänheten. Kliniken skall fungera med medicinsk säkerhet. Det skall vara en självklarhet för klinikchefen och inte ett tvång.

Problemet måste vara att klinikchefen inte får lov att träffa frivilliga avtal – alltså klinikchefen är tvingad till villkor som inte är marknadsmässiga.

Då kommer bemanningsföretaget in och erbjuder villkor som läkaren med förtjusning antar. Det gör klinikchefen också. Eftersom ett avtal kommer till stånd.

Varför då klaga på att avtalet ger bemanningsföretaget 200.00+ kronor i veckan. Jo uppdragsgivaren och allmänheten blir lärda att uppfatta villkoren som orimliga. Men ingen bryr sig om att orsaken är att klinikchefen på grund av organisatoriska och fackliga regler inte kan träffa avtal till andra villkor.

Kan du ge mig en uträkning på hur mycket betalas i skatter till det allmänna av de 200.000 i veckan. Hur mycket får egentligen läkaren av det beloppet och hur har bemanningsföretaget säkrat sig efter som det i sin tur har en tillsvidareanställning av läkaren och står för risken att alltid hålla läkaren anställd till en god lön. Jag har försökt, men uträkningen är komplicerad. Villkoren är kanske inte så orimliga vare sig för stat/kommun och klinikchef.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s