Statens bolag. (Och kommunernas.)

Just i kväll kommer uppgiften att Postnord behöver några miljarder igen. Vems miljarder? Och varför? SAS har behövt miljarder och kommer säkert behöva mer. Vems Miljarder? Och varför?
Vattenfall är en lysande affär som skickligt förser staten med pengar, trots enorma förluster tidigare. Vems miljarder? Och varför?

Det rör sig alltid om medborgarnas miljarder, aldrig om de förtroendevaldas. Postnord är en relik efter ett tidigare statligt monopol som nu konkurreras ut av smartare utförare. Varför insisterar staten at med allvarlig uppsyn se ut som om den trodde att den gör medborgarna en tjänst. SAS är också en relik efter tidigare statliga monopol. Varje nation med självaktning hade sitt eget flygbolag. Den tiden är förbi men svenska staten har inte märkt det. Vattenfall lever på distributionskoncessioner som ger dem en konkurrensfri prissättning. För att vara rättvis kan tyska och finska bolag leva i samma koncession.

En särskild historia, besläktad med statliga bolag, är den kommunala verksamheten. Jag tror att de flesta kommuner har lagt verksamhet som tidigare drevs av förvaltningar nu ligger i bolag. Varför? Den enda förklaringen jag hört är att de vill tillgodogöra sig avdragsrätten för ingående mervärdesskatt. Det är en missuppfattning. Mervärdesskatten betalas alltid av konsumenten, aldrig av producenten. Förmodligen är avsikten att kunna avlöna tidigare förvaltningschefer bättre och samtidigt fä en styrelse full av kommunalpolitiker. Men varför detta? Betala förvaltningschefen marknadslön och ge varje kommunpolitiker arvode efter samma kostnad som de har som styrelseledamöter. Det kan vara så, att i varje kommunalt bostadsbolag sitter ett stort antal kommunpolitiker som inte har någon erfarenhet av styrelsearbete och som inte heller utför något. Kan motivet vara något annat än att ge några vänner en förmån.

Numera finns det en Högskola i varje kommun (snart) med en professor som omger sig med forskare. Är det inte på tiden om de forskar om en effektiv och moralisk förvaltningsorganisation?

Läser igenom detta och tror jag har svaret: Statliga och kommunala bolag och förvaltningar är utmärkta för att förtroendevalda skall kunna ge sig själva och vänner välkomna förmåner, som dessutom tycks vara skattefria i viss utsträckning.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Statens bolag. (Och kommunernas.)

 1. Fnatte skriver:

  När alla dessa historier om offentlig verksamhet berättas. Vad kommer det sig att inte liberala idéer får bättre fäste hos folket?

  Gilla

  • 1147kjellen skriver:

   Ja det är både underligt och förklarligt. Argumenten mot liberalism och fri marknadsekonomi är att det bara är teorier och inte fungerar i verkligheten. Men varför inte testa någon gång att låta liberalism och fri marknadsekonomi att få verka? Paradord om ‘allas loka väärde’ hörs från alla partier men ännu inget parti som vågar p,sätta detta i konkret politik.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s