Staten

Jag syftar på ’staten’ i ett samhälle, en del av den politiska makten. Stat kan också syfta på en nation, en statsbildning.

Staten talas det lite om i de partipolitiska debatterna. Staten finns och som utgångspunkt tar jag liberalernas nattväktarstat, den minimala staten. Ibland hörs nattväktarstaten antydas när någon talar om statens kärnverksamheter: rättsväsende, polis och försvar.

Jag har hört att endast två stater som har eller haft renodlade nattväktarstater, HongKong under brittiskt protektorat och Singapore. HongKong som demokrati och Singapore som diktatur och båda som utpräglade stater med fri marknadsekonomi. Båda beskrevs som blomstrande ekonomier och mindre som socialt eftersatta.

Staten i ett samhälle som det Sverige har kan vara den svenska riksdagen, regeringen och myndigheterna. Om kommuner och landsting räknas med så får vi en stat som ingriper i praktiskt taget allt i samhället. Dagens skattekvot i Sverige ligger runt 45 procent av BNP, och det skulle kunna tolkas så att hälften av alla verksamhet i Sverige har statlig inblandning.
Strävan i Sverige är att staten skall stå för välfärden, skola, vård och omsorg plus en hel del annat – bidragssystemen och kärnverksamheten. Ayn Rand säger följande om välfärdsstaten: ”Morally, the promise of an impossible “right” to economic security is an infamous attempt to abrogate the concept of rights.

Om välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion och om anständigheten kräver att nationens medborgare har rätt till trygghet, socialt och ekonomiskt, återstår bara välfärdssamhället. I Sverige är det vanligt att uppfatta stat och samhälle som samma företeelse. Eftersom staten i fler avseenden än ordning och reda har våldsmonopolet, så uppfattas statens tvång som en godtagbar del av samhällets villkor.

Vem har lösningen på problemet? Och i så fall vilket problem är det då som någon har lösningen på?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s