Demokrati är så mycket?

Stefan Löfven säger att sprängattentatet mot Polishuset i Helsingborg är ett attentat mot vårt rättsväsen och därmed mot demokratin. Jag undrar vad som Löfven menar med detta yttrande.

Demokratin är sättet på vilket Sverige skall styras. Detta förändras inte av attentatet. Ett från regering och riksdag oberoende rättsväsende är ett villkor för att vårt styrelsesätt skall få kallas demokrati.

Utredningen kommer så småningom att komma fram till ett motiv. På grund av placeringen av bomben går det att säga att attentatet var riktat mot polisen och i förlängning mot svenska staten.

Ett attentat mot demokratin borde ha skett mot statsministern, mot riksdagshuset eller mot något riksdagsparti eller riksdagsledamot. Ett attentat mot rättsväsendet borde skett mot justitieministern, mot justitiedepartementet, mot en domstol eller mot en domare.

Jag reagerar mot att ordet ’demokrati’ får användas om så mycket som inte är demokrati, även om det faktiskt är accepterat i dagligt tal. Uttunningen av begreppet har konsekvenser får allas intresse för vårt styrelseskick och till sist utrymme för listiga politiker att manipulera oss. Lyckades bra med DDR. Kan Löfven ha ett syfte med att nämna rättsväsendet? Kan syftet vara att också förtunna begreppet rättsväsende. Enligt FN:s och många andra institutioners krav på demokrati skall rättsväsendet vara oberoende av den lagstiftande och verkställande makten. Så är det inte i Sverige. Kanske attentatsmännen inte visste detta utan av misstag sprängde en polisstation? Vem tror på det?

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Demokrati är så mycket?

  1. Fnatte skriver:

    Du nämner tidigare att rättsstaten är en del av demokrati. En bomb vid en polisstation kan ju försvåra polisen att utföra sitt arbete. Det kanske var det Löfven menade när han sa att det var ett hot mot demokratin.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s