Sverige en diktatur?

Sveriges ambassadör på Island, Juholt, har offentligt sagt att Sverige är på väg mot diktatur.

Det finns definitioner på demokrati och det finns de som tycker att demokrati är så mycket. Men det som vi talar om, eller bör tala om, är styrelseskicket demokrati i förhållande till styrelseskicket diktatur.

Enligt FN:s åsikt skall en demokrati innehålla maktdelning. Maktdelningen är den funktion som möjliggör rättsstaten, The Rule of Law. Sverige har ingen maktdelning, alltså inte en demokrati enligt FN. Vidare innehåller maktdelning ett ämbete för det mesta kallat president men även statschef. Statschefens befogenheter är många och framför allt av den typen att befogenheterna sätter stopp för en maktfullkomlig regeringschef. Sverige har kungen som statschef men utan några som helst befogenheter. Statschefs befogenheter ligger i stället på olika sätt gömda i Regeringsformen men fördelade på statsminister, talman, riksdagen. Statsministerns dominerande ställning gör landet faktiskt som en fungerande folkdemokrati.

Juholt kanske gör Sverige en tjänst genom att säga detta offentligt. Men han får svårigheter att få gehör. Inte för att ha sagt fel i sak utan för att ha brutit mot en ambassadörs uppträdande.

När kommer något riksdagsparti att ta upp denna fråga, egentligen mycket allvarliga fråga. Inte något Alliansparti. Alla tror att Sverige är en monarki.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s