Katalonien och Demokratin

Betyder Katalonien och vad där sker någonting för oss? Kanske, kanske inte, men i en sak säkert att detta är en uppvisning i demokrati, som väl hittills aldrig upplevts.

Puigdemont, Kataloniens president, förklarade igår kväll att Republik skall införas i Katalonien, men inte omedelbart utan först efter dialog.
Rajoy, Spaniens statsminister, meddelade regeringens beslut idag, nämligen att Puigdemont måste förtydliga. Betyder meddelandet att Republik skall införas?

Om Puigdemont svarar ja, så anses det att Artikel 155 skall användas och att centralregeringen tar över administrationen av Katalonien. Svarar Puigdemont nej, ja då händer ingenting tydligen, annat än att Puigdemont får städa upp i Kataloniens parlament och återgå till laglydig vardag.

Situationen är ett exempel på demokratiskt styre. Lämna känslor och tyckande därhän och låt lagen styra. Obehagligt för den som nonchalerat lagen och samtidigt trygghet för den tysta minoriteten (och för den delen också en tyst majoritet).

En episod från dagens debatt i Cortes i Madrid. En parlamentariker hävdar att vi(?) måste låta förnuftet råda och sansa oss till dialog och medling. Svaret kom att förnuft skall råda, dialog är det som förs men medling,behövs den? Alla parlamentsledamöter kan ju vara medlare, det räcker.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Katalonien och Demokratin

  1. Fnatte skriver:

    Vad är det som gör att det är så viktigt för en person att kunna identifiera sig med en stat att man kan riskera livet för det?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s