Kataloniens betydelse för mig

På spansk TV går många program om situationen i Katalonien. Framför allt debatt om varför Puigdemont och separatisterna har fel.

Demokrati är ett styrelseskick och regler för beslutsfattande (ingenting annat). Grunden är erkännande av alla människors värdighet, friheter och likabehandling. Medborgarna utser genom fri och hemlig röstning företrädare till en lagstiftande församling. En författning utarbetas och fastställes med absolut majoritet av den lagstiftande församlingen. En statschef väljes för att försvara författningen, utse en regeringsbildare som skall godkännas av majoriteten av den lagstiftande församlingen. Regeringen skall genomföra den lagstiftande församlingens beslut. Statschefen skall utse en Högsta Domstol och ansvara för rättsväsendet och likabehandling av alla medborgare och alla institutioner. Staten skall ansvara för medborgarens skydd från inre och yttre faror, tillsätta ledare för myndigheter och utöva kontroll över rättssamhället och förvaltning.

Det som händer i Spanien nu visar att staten måste reagera om någon eller några sätter sig över den författning som den lagstiftande församlingen enhälligt har fastställt.

Jag tar tacksamt emot invändningar mot ovanstående. Det gäller att komma fram till en text som godtas och förstås av alla.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s