Katalonien

Jag följer en debatt på TVE, Spaniens statliga televisions internationella sändning den 5 okt, med företrädare för de politiska partierna i Cortes och i Kataloniens parlament och två chefredaktörer för två tidningar, La Vanguardia och El Mundo.

Debatten är livlig om hur den aktuella konflikten skall lösas. Är medling möjlig, är förhandlingar möjliga, är samtal möjliga. Vilken hänsyn skall tas till 100.000 tals, kanske fler än en million., protesterande på gator. Skall regeringar styra med polisvåld?

Då säger redaktören för El Mundo att i en demokrati skall problemen lösas i respektive parlament med företrädare för samtliga partier. I diktaturer finns parlament, finns folkomröstningar, finns val till parlamenten, finns institutioner men rättsstaten saknas. I demokratier finns parlament, finns folkomröstningar, finns val, finns demokratiska institutioner och allt leds och genomföres enligt konstitution och rättsstatens principer.

Demokratier styrs av sin konstitution och av rättsstaten. Det räcker.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s