Min uppfattning om Katalonien

Jag tycker medias rapportering om Katalonien inte är korrekt.

När Franco dog ville Andalusien, Galicien, Baskien och Katalonien bli självständiga länder. Särskilt Baskien och Katalonien som under Francoregimen utsatts för särskild förföljelse. Juan Carlos I förvånade många genom sin vilja och förmåga att gripa in den aktuella politiken. Att skapa det Spanien vi ser idag krävde långa förhandlingar och utmynnade i en gemensam övertygelse att ett enat Spanien skulle vara en bra lösning. Alla visste att självständighetsrörelserna i flera regioner var starka och den nya konstitutionen krävd därför enighet. De som önskade självständighet måste bekräfta sin ändrade uppfattning i en konstitution som krävde enighet för ett enat Spanien och enighet om hur detta enade Spanien skulle kunna upplösas.

Katalonien har varit den region som haft en stark rörelse för självständighet, detta är inget nytt. Men då Tejero i februari 1981 försökte en statskupp tog Juan Carlos I initiativet och krävde lojalitetsförklaringar av alla cheferna för samtliga militärområden. Katalonien ställde helhjärtat upp på Kungens begäran. I ett skarpt läge stod Katalonien lojalt med ett enat Spanien.

Den politiska majoriteten i Spanien har aldrig stött Kataloniens ensidiga krav på självständighet. Om Katalonien skall lämna Spanien så måste det ske med argumentation och enighet mellan alla regioner enligt gällande konstitution. Statsministern kan inget annat göra en följa den och nuvarande kung Felipe har understrukit som statschef att grundlagen skall följas.

Den utlysta folkomröstningen är inte organiserad på ett tillfredsställande sätt, den strider mot konstitutionen och Högsta Domstolen har förklarat den olaglig. Att efter en tvivelaktig folkomröstning utropa Kataloniens självständighet inom 48 timmar är i sig en statskupp och kan bara resultera i att den katalanska statsministern och förmodligen regeringen i helhet arresteras. Förmodligen kommer den katalanske ministern under alla omständigheter att arresteras. Det var en omöjlighet för Spaniens regering att låta folkomröstningen fortgå utan att reagera och utan att sätta in polis.

Det finns en stark önskan om självständighet. Skall den genomföras måste Katalonien följa den procedur som konstitutionen kräver. Något annat är inte möjligt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s