Ännu allvarligare om Demokrati

Härom dagen skrev jag om ”Demokratin på allvar”, glad över att ha hittat FN:s definition. Bättre än definition är FN:s krav på innehåll för att kunna kallas definition. Jag har översatt den engelska texten till svenska, men det blir taffligt. Det krävs en juristkonferens för att ge texten must och innehåll.

Om du inte orkar läsa mer så kommer här en kortversion av inlägget: Om du inte accepterar Artikel 1 FN:s MR ja då är du inte demokrat.

Första raden i FN:s demokratideklaration: ”Respect for human rights and fundamental freedoms ” leder mig till Article 1 i Förklaringen om MR:

All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.

I den svenska översättningen blir det:

Artikel 1
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Dignity är icke detsamma som value. Värde har på svenska också betydelsen av värde till följd av en värdering och det är det sista som dignity innebär. Dignity skulle kunna översättas med ’människovärde’ som mindre kan uppfattas om en värdering. Men jag tycker att värdighet skulle vara en bättre översättning och vänja oss vid att uppfatta värdighet som en abstrakt kvalitet av att födas som människa.

Och sedan översätts ’should’ med ’bör’. Skulle det vara frivilligt? Skulle Artikel 1 kunna godkännas om vi handlade gentemot varandra i en anda av rasism? Omöjligt. Meningen av ’should’ måste här otvivelaktigt vara ’skall’.

Liberalismens stolta devis Liberté, Egalité, Fraternité har översatts med Frihet, Jämlikhet och Broderskap. Men socialisternas feminister har protesterat mot Broderskap och erkänt att det inte skall ersättas med Systerskap utan med ’Solidaritet’. Författarna av FN:s deklaration om MR har varit medvetna om att betydelsen ’Man’ inte är könsneutralt och därför genomgående skrivit ’Human being’. Socialister erkänner att broderskap är en del av socialismen. Socialdemokraterna har en Broderskapsrörelse för kristna socialister. Är icke kvinnor välkomna i den??

För mig blir det tydligt att när dessa ämnen kommer i officiella händer så uppstår en osäkerhet och en vilja att inte ge upphov till någon saklig kritik utan att alltid kunna vränga kritiken till att det rör sig om småsaker. Det gör det inte.

Artikel 1 måste förstås att alla som föds enligt vad som biologiskt benämns människor skall mötas med en alldeles särskild insikt om sin roll i universum. Det blir i detta fallet en grund för demokratin. Detta sätter ett definitivt stop för allt vad rasism heter i den betydelsen som ordet rasism nu har. Den som respekterar Artikel 1 kan inte hävda ett någon av människa född har mer eller mindre värdighet eller rättigheter än någon annan.

Det finns de som inte respekterar Artikel 1. Menar dessa personer verkligen att just de har än större värdighet och fler rättigheter än resten av mänskligheten. Då bör vi be dessa individer att tala om vilka krav som de ställer på mänskligheten för att alla skall få del av just deras värdighet och just deras rättigheter.

Artikel 1 är verkligt grundläggande och om du känner att du inte kan respektera den, ja då kan du heller inte respektera demokratin eller anse dig vara demokrat.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s