Merkels dilemma

Tyska valet har en del likheter med den svenska parlamentariska situationen. Men också skillnader. Merkel måste få majoritet i Bundestag för en ny regering. En regeringsbildare i Sverige måste undvika majoritet mot en ny regering. I Bundestag finns inga avståenden i röstningen. I Sverige kan 1 röst för en ny regering plus en mängd som avstått från att rösta göra att en regering accepteras även om 49 procent skulle vara emot. 49 procent är nämligen ingen majoritet i regeringsomröstningar.

Om Merkel inte får majoritet för sin regering och om en svensk regeringsbildare får majoritet mot sin regering återstår för båda två att utlysa extraval. Det kan pågå till dess väljarna bestämt sig för en majoritet för eller emot en ny regering. Svårare än så är det inte. Underbodetöverenskommelser och andra sätt att runda författningen är både omoraliska och odemokratiska.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s